Ford Model A 1927-1932

Na 19 productiejaren, waarin er ruim 15 miljoen van de lopende banden waren gerold, staakte Ford de productie van de Ford model T. De productielijnen werden gedurende 6 maanden omgebouwd om “De Nieuwe Ford” te fabriceren en in december 1927 rolden de eersten van de band. De introductie van de Nieuwe Ford, later omgedoopt tot Ford Model A, staat nog steeds bekend als een van de beste publiciteits campagnes ooit. Op de dag van de introductie stonden in de Verenigde Staten lange rijen voor de showrooms van de Forddealers te wachten op de “onthulling” die ook plechtig plaatsvond. Sommige Forddealers hadden zelfs toegangskaarten verkocht aan publiek dat De Nieuwe Ford als eerste wilde zien.
De A-Ford had een 3285 cc 4-cilinder zijklepmotor met een vermogen van 40 pk. Dit was het dubbele van zijn voorganger. Het planetaire gangwissel van de T was in de A-Ford vervangen door een conventionele drieversnellingsbak. (De vrachtwagen versie zou worden uitgerust met een vier versnellingsbak).
Alle A-Fords hadden hetzelfde chassis, maar waren verkrijgbaar met verschillende open en gesloten koetswerken.

De eerste in Nederland geïmporteerde A-Ford

In Nederland is de eerste Ford Model A in 1928 geimporteerd. Op de foto deze allereerste geimporteerde A-Ford, die als reclamestunt als hoofdprijs ter beschikking werd gesteld aan de winnares van een door tijdschrift “Het Leven” georganiseerde schoonheidwedstrijd. Volgens de geschiedschrijvers was een zekere mejuffrouw Rie van de Rest de gelukkige winnares.
In 1930 onderging de A-Ford een facelift en in 1931 kwamen er een aantal kleine modificaties. In maart 1932 stopte de productie, nadat er ruim 5 miljoen exemplaren van de band waren gerold, om plaats te maken voor de Ford model B en de V8.

 

A-Ford Restauratie & Revisie

Op deze pagina’s proberen wij u mee te laten leven met leden die hun A-Ford aan een restauratie of een deelrestauratie onderwerpen, delen van de auto reviseren, enzovoorts. Wilt u ook uw ervaringen op het gebied van het restaureren en reviseren van antieke auto’s met anderen delen, neemt u dan even contact op met onze webmaster.

Beschikbare restauratieverslagen:

1931Town Sedan, type 155-D (Voltooid)

 

 

Copyright 2024 | Deze website is gerealiseerd door Zeg maar Alex websites